Hoe kies je een camper?

Hoe kies je een camper die bij je past?

De vragen: “Hoe kies je een camper’ en “Hoe kies je een bestelwagen voor camperombouw?” worden ons bijna dagelijks gesteld.

In dit artikel worden de verschillende type campers kort beschreven. Daarna gaan we in op bepaalde merken en typen bestelwagens. Ook geven we aan waar je informatie vandaan kan halen.

Bezoeken van camperbeurzen

Een bezoek brengen aan een camperbeurs kan je heel veel informatie geven. In een paar hallen staan veel campers en je kan bekijken welke auto, indeling en materiaalkeuze je aanstaat. Een beurs is heel laagdrempelig, bedenk wel dat het er heel druk kan zijn. Meteen na openingstijd en helemaal aan het eind van de dag is het meestal tamelijk rustig. Vanwege Internet zijn niet van alle type campers een folder verkrijgbaar.

Het huren van een camper

Een andere manier om er achter te komen welke camper bij je past is een camper te gaan huren. Wel is het raadzaam eerst ‘huiswerk’ te maken. Voor je het weet huur je een camper die niet aansluit bij jouw manier van vakantie-vieren. Klik hier voor verhuur elektrische camper.

Verschillende type campers

Bij een camper kan je kiezen tussen een buscamper, een alkoof camper, een semi integraal camper en een integraal camper. En de buscamper is te verdelen in grote buscampers en compacte campers. De grote buscampers zijn gebaseerd op grote bestelauto’s zoals Fiat Ducato, Mercedes Sprinter en Renault Master. De compacte campers zijn nauwelijks groter en breder dan een VW Passat en zijn gebaseerd op bijvoorbeeld de Peugeot Expert, de Renault Trafic of de VW T5 en VW T6 Transporter. Omdat de vragen omtrent alkoof camper, een semi integraal camper en een integraal camper anders zijn dan omtrent buscampers, beperken we ons hier tot buscampers.

Kernvragen bij bepalen (grote) buscamper en compacte camper

Regelmatig spreken we mensen die zitten te twijfelen tussen een grote buscamper en een compacte camper zoals de Expert, Jumpy, Proace en Vivaro. Hieronder staan wat vragen. De antwoorden die je geeft op de gestelde vragen kunnen je helpen bij het kiezen tussen een grote buscamper of een compacte camper.

 • Vind je een stille camper belangrijk? Comfort wordt mede bepaald door rijgeluiden en motorgeluiden. De grotere bestelauto’s maken bij een wat hogere snelheden aanmerkelijk meer rijgeluiden en motorgeluiden dan de kleinere bestelauto’s. Ook bij het optrekken, denk daarbij aan stadsverkeer, is een grote bestelauto in het algemeen lawaaiiger dan een kleine.
 • Vind je hoogte beneden 2 m belangrijk vanwege tol en parkeergarages? De grotere buscampers hebben een hoogte meer dan 2 m. Je betaalt in Frankrijk dan meer tol en parkeren in een parkeergarage is vaak onmogelijk. Overigens, ook een Renault Trafic voorzien van een slaaphefdak is hoger dan 2 m.
 • Vind je wendbaarheid en gemakkelijk parkeren belangrijk? Niet alleen de lengte maar ook de breedte van een camper bepaalt of je gemakkelijk in een parkeervak past. De grote bestelwagens zijn breder.
 • Vind je gemakkelijke instap belangrijk? Zeker wanneer je wat ouder wordt is een gemakkelijke instap belangrijk. Het verschil in instaphoogte bedraagt ongeveer 10 cm ten voordele van een compacte bestelauto.
 • Vind je laag brandstof verbruik belangrijk? Het verschil in brandstofverbruik, bij gelijke rijstijl, bedraagt pakweg 40% ten voordele van een compacte buscamper. Klanten van onze Fixxter geven aan hiermee 1 op 15,5, gemeten aan de pomp, te halen. Dat is onze eigen ervaring ook, overigens.
 • Wordt de camper als dagelijkse auto gebruikt? De antwoorden op de hierboven gestelde vragen zijn dan van belang.
 • Vind je de ruimte van het interieur belangrijk? Wanneer wij stellen dat het Fixxter XXL interieur ruimer is dan een interieur gebouwd op een Ducato L2 dan krijgen wij als reactie dat die stelling niet klopt. Wanneer je de voorstoelen van een Ducato draait en je meet de afstand van rugleuning voorstoel tot rugleuning bankje (=dinette) dan kom je op een afstand van ongeveer 190 cm. Bij de Fixxter XXL bedraagt die ruim 230 cm. De leefruimte in een Fixxter is dus pakweg 20% meer en dat merk je. Je zit minder op elkaar in een Fixxter XXL dan in een Ducato.
 • Vind je veel bagageruimte belangrijk? Onder het bed van een Ducato, Sprinter of Master heb je een zee aan ruimte. Daarnaast kan je bovenkastjes plaatsen. Compacte buscampers beschikken over minder kastruimte en de keuken is kleiner.
 • Vind je een vast bed belangrijk? Grote campers hebben vaak een vast bed. Je hoeft dan niet meer het bed elke dag op te maken. Bedenk wel, het kost minder dan een minuut om de leuning van onze RDW gekeurde slaapbank plat te leggen en om het beddengoed, dat ligt op het vaste achterste gedeelte, uit te rollen over het bed.
 • Vind je een groot bed belangrijk? In de 4 of 5 persoons Fixxter XXL is het formaat in standaard uitvoering maximaal 210 x 135 cm. In een buscamper kan het formaat, als langslaper, pakweg 210 x 180 cm zijn. Het formaat van een dwarsslaper, Fiat Ducato, bedraagt ongeveer 192 x 135 cm.
 • Ga je de camper geheel zelf bouwen? Een grote bestelwagen is gemakkelijker om geheel zelf om te bouwen dan een kleinere bestelwagen. Veel wanden zijn recht en het valt minder op als je het gemakkelijk verwerkbare maar wat lompe 18 mm dikke plaat materiaal gebruikt in plaats van het sierlijke 12 mm of 9 mm dikke plaat materiaal. Met onze bouwpakketten is het echter wel makkelijk om de compacte buscamper zelf in te richten.

De BPM, een kostenpost

Wanneer je een bestelwagen koopt dan is, in principe, daar nog geen BPM over betaald. Indien je die bestelwagen om gaat bouwen tot camper dan dient BPM alsnog betaald te worden. Hoe ouder de auto hoe minder rest-BPM je betaalt. Wat dat betreft zou ons advies kunnen zijn om een wat oudere bestelwagen te nemen voor de ombouw. Maar ons advies is anders, lees verder.

Milieu wetgeving

Dieselmotoren in oude bestelauto’s heten vuil te zijn. Moderne dieselmotoren, Euro 6, zijn volgens veel rapporten schoner dan benzine motoren. Wet- en regelgeving is ten dele gebaseerd op emotie en het lijkt erop dat de negatieve hype omtrent diesel nu wat aan het wegebben is. Er komen ook wat eenduidiger regels voor de steden en gebieden. Hier een link met de lijst met steden en gebieden waar oude diesels niet meer welkom zijn. Ons advies is om een camper aan te schaffen die voorzien is van een Euro 6 motor of een elektrische camper.

Veiligheid

Je wilt natuurlijk wel dat je compacte camper veilig is. Met deze auto’s worden botsproeven uitgevoerd. Je ziet dat de Proace en vergelijkbare auto’ veel veiliger zijn dan bijvoorbeeld Renault Trafic tot 2015, Renault Trafic na 2015 en de VW T5.

Zie botsproef Toyota Proace

Zie botsproef VW T6

Zie botsproef Renault Trafic tot 2015

Zie botsproef Renault Trafic na 2015

Kortom, de Proace is de veiligste van bovenstaande modellen.

Je ecologische footprint, de elektrische aandrijving als bijdrage

Een elektrische camper kan bijdragen aan de verkleining van je ecologische footprint. Daarom leveren we maar liefst twee elektrische campers, de e-Fixxter en e-Fixxxter XXL.

De camper als dagelijkse auto

Compacte campers worden heel vaak als dagelijkse auto ingezet. Vanuit dat gebruik ga je een compacte camper anders ontwerpen. Twee voorbeelden daarvan. Om aanspraak te maken op het Kwarttarief moet de camper compleet zijn. Dus inclusief keuken, tafel, afsluitbare ruimten e.d. Wij hebben de tafel ingebouwd in de keuken. Die zwerft dus niet rond wanneer je de tafel niet gebuikt. Een ander voorbeeld is onze camperkast in de Fixxter en Fixxter XXL. Het onderste gedeelte is vast gemonteerd. Je hebt dus altijd de verlangde afsluitbare ruimtes bij je. Het bovenste losse gedeelte van de kast zet je erop indien je veel kastruimte nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Wordt het een camper gebouwd op ontwikkeling?

Afgelopen jaren hebben we heel wat teleurgestelde mensen in onze showroom gehad. Mensen die graag met kinderen of op termijn met kleinkinderen op vakantie wilden gaan en al een gebruikte bestelwagen aangeschaft hadden. Maar helaas precies een bestelwagen die niet om te bouwen is tot een veilige en gekeurde vier-persoons of vijf-persoons camper.

Een camper bouw je of schaf je aan voor een periode van 10 of 15 jaar. In die periode kan de gezinssamenstelling veranderen. Kinderen worden groter, willen wel mee maar gaan slapen in een eigen tentje. Vervolgens gaan de kinderen niet meer mee maar willen wel de camper lenen om zelf op vakantie te gaan, om te gaan verhuizen of om ermee naar een festival, zoals Lowlands, te gaan. En vervolgens dient zich de volgende generatie zich aan.

Vergelijk VW T5/T6 – Renault Trafic/Opel Vivara – Expert/Jumpy/Proace/Vivaro

In 2016 kwam een geheel nieuwe serie bestelwagens op de markt, te weten de Peugeot Expert, de Citroën Jumpy en de Toyota Proace. In 2019 werd deze serie uitgebreid met de Opel Vivaro. Op basis hiervan bouwen wij de Fixxter, de Fixxter XXL en de e-Fixxter, daarmee zijn we in 2019 gestart. Dan doen we naast het bouwen van campers op basis van VW T5/T6 en Nissan Primastar/Renault Trafic/Fiat Talento/Opel Vivaro oude type. We hebben zelf veel rij/kampeer ervaring met Renault Trafic L2, VW T5 L1, VW T5GP L2 en Fixxter XXL. Daarnaast rijden we ook af en toe in campers van klanten en horen veel verhalen van klanten. Het volgende valt op:

 • Steeds meer mensen overwegen een camper te willen hebben voorzien van een Euro 6 motor
 • De VW T5 en T6, nieuw en gebruikt, zijn duur in aanschaf
 • De Renault Trafic/Nissan Primastar/Fiat Talento/Opel Vivaro oude type zijn voordeliger in aanschaf, nieuw en gebruikt
 • De Trafic/Primastar/Talento/Vivaro oude type zijn breed, hierdoor is er meer kastruimte. De wat hoekige vormgeving wordt niet door iedereen gewaardeerd. De hoogte, inclusief slaaphedak, bedraagt ongeveer 206 cm
 • De Trafic/Primastar/Talento/Vivaro oude type zijn voorzien van een starre achteras
 • De Expert/Jumpy/Proace/Vivaro zijn even duur in aanschaf, nieuw of gebruikt, als de Trafic/Primastar/Talento/Vivaro oude type
 • De Expert/Jumpy/Proace/Vivaro zijn opvallend zuinig, 1 op 15,5 is makkelijk haalbaar. Dat haal je helemaal niet met de VW en nauwelijks of niet met de Trafic
 • De draaicirkel van de Fixxter XXL, gebaseerd op de Expert/Jumpy/Proace/Vivaro langste versie, is beduidend kleiner dan de draaicirkel van de VWT5/T6 L2 en Trafic/Primastar/Talento/Vivaro oude type L2.

Klik hier voor vergelijk tussen de Fixxter en Fixxter XXL en de Crosscamp en de Toyota Campervan.

Handige websites

Informatie over reizen met camper en caravan: www.spottingwildlife.com/campers-en-caravans

en

www.reizendoejezo.nu/camper—kamperen

Het Nederlandse Camperforum: www.camperforum.nl

Het Belgische Camperforum, Nederlands talig: www.campersite.be

Het VW T4, T5 en T6 forum: www.weetjewel.nl

Vergelijkend testrapport, Ducato, Transit, Sprinter, Crafter, Movano, 2014

Vergelijkend testrapport ééntonners, 2017

Hoe en waar koop je een gebruikte bestelauto met garantie?

Er bestaan diverse websites waar veel gebruikte bestelauto’s op staan, een handige verzamel website is www.gaspedaal.nl . Door te filteren kom je snel op het gewenste merk en type. Nadeel is dat je zelden weet wat de staat van onderhoud is, om maar niet te spreken over garantie. Omdat CamperfiXX heel geregeld gevraagd wordt om een bestelauto te gaan leveren zijn we gaan samenwerken met het garage bedrijf Mastenbroek auto’s. Het bedrijf ligt centraal in Nederland, namelijk in Lunteren en heeft altijd een flink aantal bestelauto’s op voorraad. Daarnaast kan je een zoekopdracht geven. De Bovag garantie gaat in pas nadat de bestelauto omgebouwd is tot camper. Inmiddels hebben diverse klanten van ons, en wij zelf ook overigens, daar een bestelauto gekocht. Daarnaast heeft Mastenbroek veel campers in onderhoud.

Inmiddels hebben we ook afspraken gemaakt met een groot aantal Toyota dealers, verspreid over heel Nederland. Indien wij een gebruikte Toyota Proace kopen, om om te bouwen tot een Fixxter camper, dan gaat het garantie termijn pas in nadat de ombouw geheel afgerond is. Omdat veel Toyota dealers met elkaar samenwerken gaat onze afspraak nog een stuk verder. Indien wij van een Toyota dealer gevestigd in stad A een Proace kopen en onze klant woont in of vlakbij stad B dan kan daar de garantie verder afgehandeld worden.